söndag 16 oktober 2011

Freddys död


Robert Englund är en man som har en förmåga att dyka upp där man minst anar det, men vilket är det mest obskyra sammanhang du någonsin sett honom i? Det tål att tänkas på... Är det som Djävulen i Married with Children eller som Jenna Jamesons co-star i skitfilmen Zombie Strippers? Kanske har du rentav sett den där gamla episoden av MacGyver?
Det mest obskyra sammanhang jag någonsin sett Englund i är paradoxalt nog som Freddy Krueger. Ja, du läste rätt, som Freddy Krueger. Den bittra sanningen är nämligen att det finns en film som heter Freddy's Dead.

Vi börjar från början... För en tid sedan gav jag min hustru en dvd-box med samtliga sju Elm Street-filmer (nej, den poänglösa nyversionen och Freddy vs Jason räknas inte), och den gångna veckan eller så har vi haft ett pågående litet semimaraton. Överraskande nog visade det sig att jag bara sett tre av filmerna tidigare. Dessa visade sig vara de bästa, orginalet samt Dream Warriors och New Nightmare (del tre respektive sju). 2:an, 4:an och 5:an var ganska mediokra filmer även om de absolut hade sina stunder, men 6:an, herregud, 6:an...

Det finns många saker man kan kritisera i Freddy's Dead. Nästintill obefintlig story, bleka skådespelarinsatser, skrattretande specialeffekter - listan är lång. Det värsta, det absolut värsta och helt oförlåtliga, är dock hur man framställt Freddy Krueger. I denna film är Freddy nämligen reducerad till någon slags jävla Fabror Frej, en tokrolig gubbe vars främsta roll är att försöka locka fram billiga skratt. Orden sviker mig, det är bara... fruktansvärt.
Ni förstår, även i filmseriens svagaste stunder har Freddy varit räddningen, den konstanta behållningen. Så i Freddy's Dead fungerar plötsligt ingenting. Krueger är varken otäck eller rolig, bara pinsam.


Freddy's Dead är en mycket passande titel, filmen är helt klart ett mord på den i vanliga fall så fantastiske Freddy Krueger. Man kan bara hoppas att Englund fick bra betalt, för det måste ha varit lite som att urinera på sitt livsverk.
Tur att vi kan låta Freddy avreagera sig i senaste installationen av Mortal Kombat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar