tisdag 6 december 2016

Dave the Meatloaf

En musikvideo som jag och Danne från Grave Defiler ofta återvänder till är "Down on Whores (Leave Them All for Dead)" med Benediction. Delvis för att låten är riktigt schysst, men även för att det är en så bisarr video.


Till att börja med måste vi adressera frågan om Dave Ingrams look för videon. Medan resten av bandet har på sig det förväntade i form av bandtröjor, skinnjackor och jeans har alltså Dave valt att klä sig i en brun trenchcoat. Denna i kombination med hans utseende 1995 ger en effekt som troligen inte var den avsedda och saknar motstycke inom dödsmetallgenren. Jag och Danne har valt att kalla looken "Blottar-Meatloaf".


Vidare har Dave ett helt suveränt minspel där ögonbrynen tycks leva sitt eget liv. Tacksamt nog har man också valt att föreviga detta genom några ordentliga närbilder.
Egentligen påminner han väl inte så mycket om Meatloaf utan snarare om mördaren från "Loose Limbs"-klippen i svenska splatterklassikern Evil Ed (han som säger "soon, my love, soon").


"Down on Whores" handlar om Jack the Ripper, vilket är en utmärkt inspirationskälla för en metal-låt. Vi snackar trots allt om tidernas mest mytomspunna seriemördare. Inte nog med att han brutalt mördade sina offer och plockade ut organen från deras kroppar - han åkte aldrig fast och skrev dessutom hårda brev på bästa Euronymous-manér.
Regissören för videon har valt att varva shots med bandet som röjer i en industrilokal med en parallellhandling där Jack jagar ett offer genom mörka tunnlar. Idén är bra på papperet, men utförandet väcker vissa frågor.

För tunnlarna har man valt en riktigt cool location som ger ett autentiskt intryck och stämningen bättras på med lite snygg och visuell rök. För att etablera att handlingen verkligen utspelar sig 1888 i Whitechapel har dock något ess valt att sätta upp följande löpsedel.


Jag förstår att detta måste varit ett lågbudgetprojekt, men något mer trovärdigt än en sned sax och lim-layout måste man väl ändå kunna prestera? Quorthon uppnådde ett snyggare resultat tio år tidigare med grejer han hade köpt på bokhandeln.

Killen som spelar Jack the Ripper påminner om ett affärsbiträde på Konsum och offret har på sig vad som ser ut som ett nattlinne, men det kan jag leva med i en produktion av den här typen. Vad som däremot förbryllar mig är vad Jack gör med sitt offer när han fångar henne. Han verkar mindre sugen på mord och mer på att leka blindbock, då han sätter på henne en ögonbindel och snurrar henne tio varv.

När Jack slutligen fått tag på sitt offer och tvingat ner henne på knä klipper det abrupt till en närbild på hur han torkar blodet från kniven. Här verkar något saknas.


Äldre läsare kanske minns den gamla censurerade svenska vhs-utgåvan av Evil Dead? I en scen ser vi den besatta Linda hoppa mot Ash, och i nästa ögonblick är hon plötsligt dödad med en spade. Samma känsla får jag här. Har någon plockat fram saxen och berövat oss vad som skulle varit videons höjdpunkt? Den som har sett en eventuell ocensurerad version får gärna höra av sig!

"Down on Whores (Leave Them All for Dead)" rekommenderas till alla. Det är en av Benedictions bästa låtar och man får en kalkonmässig video med Blottar-Meatloaf på köpet. Den uppfyller dessutom det finska kravet på minst en kniv per video, så Gloomy Grim lär vara nöjda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar