söndag 10 december 2023

10: Cathedral - Hopkins (The Witchfinder General)

Cathedral var ett doom-band från Coventry i England. På första skivan, "Forest of Equilibrium", hade de ett mer ödesmättat sound som kan jämföras med exempelvis Candlemass eller Trouble. Från och med andra skivan, "The Ethereal Mirror", utvecklades soundet till något mer ösigt och svängigt, ungefär som Black Sabbath eller Pentagram när de är som allra mest grooviga. Detta sound brukar man idag kalla stoner doom, och Cathedral har fått många efterapare.

På Cathedrals tredje skiva, "The Carnival Bizarre", återfinns vad som i mitt tycke är deras allra bästa låt, "Hopkins (The Witchfinder General)". Låten är inspirerad av kultfilmen "Witchfinder General" från 1968, i vilken Vincent Price spelar den historiska personen Matthew Hopkins, en häxjägare som härjade under Engelska inbördeskriget. I filmen framställs han som en sadist som använder sin maktposition för att tvinga till sig sex från unga kvinnor, men som sedan torterar och mördar i vilket fall.

Cathedrals sångare Lee Dorrian (ex-Napalm Death) har fabulerat fritt utifrån filmen och skrivit en låttext om häxan Lucifera som rider till sabbaten i månskenet för att frammana demoner. Det är som Matthew Hopkins febrigaste drömmar efter att han rökt en feting. Precis denna vision har regissören Nigel Wingrove återskapat i musikvideon till "Hopkins..", och denna video, mina damer och herrar, är fantastisk.

Nigel Wingrove är en slags kontroversiell skuggfigur inom brittisk kultur. Han har bland annat regisserat c-filmsföljetongen "Satanic Sluts", men framför allt agerade han art director för Cradle of Filth under de första åren av deras karriär, och designade bland annat det ökända "Jesus is a cunt"-tröjmotivet. Han har skapat en helt oförglömlig video med b-filmsikonen Eileen Daly (känd från filmer som "Razorblade Smile") som Lucifera och tv-personligheten Kooki (känd från underhållningsprogrammet "The James Whale Show") som dansar med bandet. Allra mest minnesvärd är kanske dock Lee Dorrians egen dans i videon. Den behöver upplevas för att kunna förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar