måndag 4 december 2023

4: Ruby the Hatchet - Vast Acid

Jag hörde först talas om Ruby the Hatchet i podden Hemma hos Strage när Fredrik Strage frågade Leif Edling om han kunde rekommendera några bra nya doom-band. Edling nämnde då Ruby the Hatchet, som hade varit förband åt Candlemass på en turné, och vad kan jag säga? När Sveriges doom metal-kung själv säger att något är bra kanske man åtminstone bör ge det en chans. Jag kollade upp Ruby the Hatchet och blev inte besviken.

Ruby the Hatchet spelar den här sortens doom som varit så populär de senaste tio åren eller så - ett retrosound med tunga 70-talsvibbar (ofta hittar man dessa band på Rise Above Records). Bandet utmärker sig dock genom sångerskans Jillian Taylors särpräglade sångstil samt även genom att ha en orgel i sättningen.

"Vast Acid" har en musikvideo tydligt inspirerad av Sam Raimis legendariska skräckfilm "Evil Dead". Det är ett uppenbart lågbudgetprojekt gjort med glimten i ögat som både lyckas och misslyckas i försöken att imitera gammal film. Min favoritsekvens i videon är i början då bandet sitter på flaket till en pickup, och sjunger och spelar luftinstrument medan låten går på en bandare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar