fredag 8 december 2023

8: King Diamond - Masquerade of Madness

Om jag säger "Kungen", vad tänker du på då? Kanske på gräddtårta eller en viss gammal hemsida? För mig betyder "Kungen" någonting helt annat.

Året var 1998. Min kompis kom hem från den lokala skivbutiken med en skiva som han hade köpt på impuls eftersom den hade ett tufft omslag. Vi satte i skivan och tryckte på play, och resten är historia. Vi kunde bara inte fatta att något var så hårt, dramatiskt och mörkt. Det var i den stunden jag började älska metal. Skivan var "Voodoo" med King Diamond.

Kim Bendix Petersen, mer känd under sitt artistnamn King Diamond, är en dansk heavy metal-sångare. Han är känd för sin extrema falsettsång och konceptalbum på skräcktema där varje låt blir som ett kapitel i berättelsen.

King Diamond fick sitt genombrott som sångare i det danska heavy metal-bandet Mercyful Fate, som under första hälften av 80-talet stack ut med ett sataniskt tema och Kungens ikoniska sångstil. När Mercyful Fate splittrades bildade King Diamond ett nytt band under sitt eget namn och med huvudsakligen svenska medlemmar. En av dessa, gitarristen Andy LaRocque (Anders Allhage), är vid Kungens sida än idag.

Det är nu 16 år sedan King Diamond släppte en fullängdare, även om bandet fortsatt turnera fram till nutid. Bland det senaste bandet släppte var singeln "Masquerade of Madness" från 2019. King Diamond har både gjort bättre låtar och videor än "Masquerade of Madness", men jag lovade er att bjuda på lite mer ovanliga saker i denna julkalender. Dessutom finns det fler orsaker till varför videon är ett omärkt val.


Senast jag såg King Diamond live var just 2019 då "Masquerade of Madness" var aktuell. Det var på Fryshuset i Stockholm med polska black metal-bandet Batushka som förband. Sättningen var densamma som i videon med Kungen själv på sång, Andy LaRocque och Mike Wead på gitarr, Pontus Egberg (komiskt nog tidigare i The Poodles) på bas, Matt Thompson på trummor, och King Diamonds fru, Livia Zita, på körsång. De hade dessutom samma Nightmare on Elmstreet-aktiga scenbygge som syns i videon. Spelningen var helt jävla fantastisk.

Kungens sångstil har alltid varit en vattendelare (folk antingen älskar eller hatar den), men en universell sanning är att King Diamond live är en oumbärlig livsupplevelse. Kim Bendix Pedersen är född 1956 och har sedan länge haft problem med hälsan. Får du chansen att se honom live så ta den. Du kommer inte att ångra dig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar