fredag 15 december 2023

15: Gallhammer - World to be Ashes

Gallhammer var ett black/doom metal-band från Tokyo. De bildades 2003 och skapade snabbt rubriker då samtliga medlemmar var kvinnor. Det är kanske inte särskilt uppseendeväckande idag, men för 20 år sen var det en relativt stor grej att tre japanska kvinnor spelade extrem metal. Inte minst då Gallhammers blandning av black metal, doom och crustpunk lät primitivt och rått.

"World to be Ashes" kommer från bandets andra skiva, "Ill Innocense". Vid det här laget hade bandet fått ett kontrakt med Peaceville Records, vilket även skulle bli sista skivan med sångerskan och gitarristen Mika Penetrator.

Både låten och videon framhäver det jag gillar allra bäst med Gallhammer, nämligen det spöklika och vemodiga. Videon är enkel, vi får se bandet i vad jag förmodar var deras replokal, och sedan några utomhusvyer med statisk kamera. De sistnämnda i kombination med musiken räcker för att föra mina tankar till skräckfilm, en genre som Japan bemästrar.

Sångerskan/basisten Vivian Slaughter och sångerskan/trummisen Risa Reaper gjorde ytterligare en skiva efter "Ill Innocense" och la därefter ner bandet. Enligt Vivian Slaughter är Gallhammer bara på is, men eftersom de inte gett ifrån sig ett livstecken sedan 2011 får man förmoda att de inte kommer återvända. Det är synd. Det var ett coolt band i all sin avskalade råhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar