fredag 22 december 2023

22: Lindi Ortega - Murder of Crows

Det hela började med att en gammal crustpunkare spelade upp Tim Timebombs (Rancid) cover på Ramones-låten "I Wanna be Sedated". Timebomb har gjort en countryversion av låten som fungerar förvånansvärt bra. På den gästsjunger en kvinna med mycket behaglig röst. Den kvinnan visade sig vara Lindi Ortega. Hon är en kanadensisk countrymusiker från Toronto.

Det är ingen slump att Lindi Ortega samarbetar med en artist som Tim Timebomb. För att vara countryartist har hon en alternativ framtoning med vibbar av punk och goth, och hon har haft smeknamnet "Indie Lindie". Även om hon gjort vissa förväntade karriärdrag som att flytta till Nashville har hon också behållit den framtoningen, och bland annat turnerat med punklegenderna Social Distortion.

Dagens låt, "Murder of Crows", är från Lindi Ortegas andra skiva, "Cigarettes & Truckstops", som släpptes 2012. Den har gått varm på min countryplaylist sedan ett par år tillbaka, och det distade rockiga countrysoundet är typiskt för hennes tidiga skivor. Videon tar fasta både på ovan nämnda gothinfluenser, samt Ortegas delvis mexikanska ursprung.

Den senaste skivan, "Liberty", är ett konceptalbum. Det är en westernhistoria som musikaliskt har tunga vibbar av Ennio Morricone. Jag rekommenderar den starkt. Kolla även upp nämnda Ramones-cover av Tim Timebomb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar