onsdag 6 december 2023

6: Master's Hammer - Cerna Svatozar

Master's Hammer var ett black metal-band från Tjeckien. Deras debutalbum "Ritual" från 1990 var rejält före sin tid, och skulle vara med att forma grunden för black metal så som vi känner genren idag. Fenriz från Darkthrone har kallat Master's Hammer det första norska black metal bandet. Det är ett utlåtande med glimten i ögat såklart, men faktum är att det stämmer bra. Master's Hammer hade redan 1990 en dramatisk image med corpse paint, mantlar, sataniska symboler och en ockult scenshow. En image som framgår tydligt i dagens video, "Cerna Svartozar".


Musiken då? Jo, som så mycket annat tar den ett tydligt avstamp i Celtic Frost. Master's Hammer utmärkte sig dock genom Frantisek "Franta" Storms ikoniska sångstil, samt genom att ha timpani (orkesterpuka) i sättningen. På andra albumet, "Jilemnicky Okultista", introducerade dem dessutom ett betydligt mer orkestrerat sound.

Det är svårt för mig att skriva sakligt om Master's Hammer. De råkar nämligen vara ett av mina absoluta favoritband sett över hela sin karriär. 1995 följde de upp "Jilemnicky Okultista" med "Slagry", en experimentell och allmänt bespottad skiva. De la ner bandet samma år, men återvände 2009 med de tre originalmedlemmarna Franta (sång/gitarr), Necrocock (gitarr) och Silenthell (timpani). Händelsevis samma tre herrar man kan se kräla omkring i fängelsehålorna i dagens video. Och de skulle släppa ytterligare fem fantastiska album, någonstans i gränslandet mellan black och industrial metal.

Jag har haft svårt att övertyga polare om storheten med musikvideon till "Cerna Svatozar". Fattar du inte grejen kan jag bara beklaga. Personligen tycker jag att den är fantastisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar